Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Rajtengedélyvizsga
 
 
A rajtengedély vizsga nem egy egyszerű dolog. Sok gyakorlást, tanulást igényel, mind gyakorlati, mind elméleti módon.
 
Az első lépés, hogy jelentkezz egy tanfolyamra, vagy kezdjetek el felkészülni közösen az edződdel. A felkészüléshez olyan lovardát válassz, ahol megfelelő szakképzettségű oktató tanít, a sportra alkalmas lovak vannak, és a kellő felszerelés minden eleme megtalálható. Ha megkezdted a gyakorlást, az elméleti tudásodat is fejleszteni kell, ebben segít neked egy munkafüzet, melyet a vizsgára jelentkezéskor az edződ által aláírva kell leadni. Ezután már csak be kell fizetned a vizsgadíjat, és egyeztetned kell az időpontot és a helyszínt, és már a rajtengedélyvizsgádon is vagy.
 
A helyszín csak egy MLSZ által elfogadott vizsgáztató hely lehet. A lovarda oktatójának szüksége van egy középfokú edzői végzettségre, kell hogy legyen 4 a kiválasztott sportra alkalmas ló, megfelelő pálya, és lehetőleg fedett lovarda is.
 
A vizsgáztatók ketten lesznek: egy vizsgabiztos, aki vizsgáztatói tanfolyamot végzett, és egy lovas edző, aki akár a felkészítőd is lehet, hogy résztvett a kellő továbbképzéseken.
 
A vizsgán az sem mindegy, hogyan jelensz meg. Az előírás a következő ruhadarabokat tartalmazza: kobak, piros vagy sötét színű lovagló kabát, fehér vagy bézs lovaglónadrág, fekete vagy sárga csizma, fekete vagy fehér kesztyű, fehér nyakkendő és fehér ing. A lovagló pálcát és a sarkantyút belátásod szerint elhagyhatod vagy használhatod, előbbi praktikus lehet, ezt szinte mindenki igénybe veszi.
 
A ló felszerelése díjlovaglás-vizsgán: csikókantár és díjlovagló vagy kombinált nyereg. A kikötőszár megengedett, de az egyéb segédszárak általában nem.
 
A ló felszerelése díjugratás-vizsgán: csikókantár, ugró- vagy kombinált nyereg, invédő, fásli vagy pataharang. A gyűrűs martingál megengedett, de az egyéb kikötő- vagy segédszárak nem.
 
Ha sikerült jelentkezdned a vizsgára, eljutni a helyszínre, felöltöznöd, felszerszámoznod a lovat, akkor mostmár illene levizsgáznod is. A gyakorlati rész díjlovaglás esetén egy program lovaglásával zajlik, amit, ha többen vagytok, maximum négyen egyszerre is lovagolhattok, díjugratás esetén pedig egy előre megszabott, 60-80 cm magasságú pálya időkorláton belül való lelovaglásával lesz sikeres. Az elméleti vizsgarész sem elhanyagolható, ez történhet szóban vagy írásban is, de ha jól felkészültél nem lesz vele probléma.
 
Ezek után már semmi dolgod, mint megvárni az érdemjegyeidet. A vizsgáztatóktól két jegyet kapsz több féle szempont alapján, egyet a gyakorlatra, és egyet az elméletre. Ha bármelyik elégtelen, a vizsgát meg kell ismételned.
©Lódobogás
Saját írás