Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elhelyezés

 

A ló tartása istállóban
Az istállóval szembeni legfontosabb kitétel, hogy biztosítson megfelelő szellőzést, a huzat azonban nem
kívánatos. Az istállónak leginkább alkalmas épületek jelentős belmagasságúak, és a légtér felső harmadában ablakok találhatóak. A jó istálló tágas folyosókkal rendelkezik, ahol sérülésveszély nélkül tudjuk kivezetni négylábú társunkat. A folyosókon sose hagyjunk olyan tárgyakat, ami miatt egy elszabadult ló esetleg megsértheti magát. Az istállókban tartott lovakat bokszban vagy állásokban helyezik el, bár ez utóbbi már egyre kevesebb helyen fordul elő, hiszen nem biztosít elég helyet a ló számára a fekvő pihenéshez. Az ideális lóboksz mérete minimum 12 négyzetméter, hogy lakója kényelmesen meg tudjon fordulni, illetve le tudjon feküdni benne. A bokszok speciális fajtája az angol boksz. Ilyenkor a ló helyének ajtaja közvetlenül a szabadba vezet, így lehetővé tesszük, hogy a ló - amennyiben kidugja a fejét az istállóajtón - félig-meddig a szabadban legyen, kellő levegőhöz jusson, és nem utolsó sorban nézelődni is tudjon. Különösen ügyeljünk rá, hogy a bokszban semmilyen
kiálló vagy éles szélű felület ne legyen, hiszen a ló könnyen felsértheti magát járkálás vagy vakarózás közben.
A modern istállókban a bokszok fala fából van, vagy ha téglából épült, akkor vagy gumival vagy valamilyen más béléssel kipárnázzák. A hempergő vagy fekvő ló könnyen hozsolásokat szerezhet a felkelésnél, amennyiben teste az érdes fal felülethez dörzsölődik. A bokszban folyamatosan biztosítani kell a friss vizet, akár vödör, akár önitató segítségével. A lónak a víz mellett nyalósóra is állandóan szüksége van, így tudja pótolni az elveszett sómennyiséget. A bokszban alom található, amely leggyakrabban szalma. Bizonyos lovak azonban megeszik maguk alól a szalmát, és gyakran úgynevezett "szalmahasat" növesztenek, ezért faforgács vagy kenderalom is helyezhető alájuk. Az alom lényege, hogy jó nedvszívó képességgel bírjon és könnyű legyen cserélni.

 

 

 

Karámozás és jártatás
A ló mindennapi életéhez hozzátartozik a szabadban való, lovas nélküli mozgás, melyre a legjobb lehetőséget a karámozás nyújtja. Ekkor a ló egy fakerítés és/vagy villanypásztor által bekeírtett területen tartózkodik - egyedül vagy társakkal -, így kedve szerint mozoghat. A karámozás fontos a ló mozgásigényének kielégítése szempontjából. Ezen kívül a ló vándorláshoz szokott testének egészségesen tartásához is elengedhetetlen a napi mozgás. A karámokban mindenkor szükséges a tiszta víz, valamint egy árnyékos beálló - fa vagy épület - megléte. Azokban a lovardákban, ahol nincs lehetőség karámozása, illetve ahol kondíciómunka folyik, kitűnő segítséget nyújt a jártatógép. Itt egy kb. 20 méter átmeréjű körön egy elektromos vezérlőrendszer segítségével, egyástól elválasztva haladnak a lovak, leggyakrabban lépésben, de alkalmanként ügetésben is. A jártatógéphez hasonlóak a lovak számára készített futószalagok. A jártatógéppel ellenétben a futószalagon a ló nem körben, hanem egyenesen halad, lehetővé téve, hogy a ló akár emelkedőn vagy lejtőn is haladhat, megmozgatva ezzel a különböző izmait.

 

 

 

Ridegtartás
A ridegtartásban élő lovak legelőn vagy karámban élnek, nincs istállójuk, csak valamilyen fedett beálló áll rendelkezésükre. Takarmányukat a karámban kapják, ami a ménes kevésbé erős tagjainak számára megnehezíti a táplálékhoz jutást, ha az erősebb lovak elüldözik őket az élelemtől. Ezen a lovaknak szintén fontos a friss víz biztosítása.

 

 

 

Tartás ménesben
A ménesben tartott lovak nappal legelőn, éjjel pedig egy nagy közös istállóban laknak. Álatlában a tenyészkancákat illetve a csikókat tartják ménesekben, hiszen a sok mozgás, a tiszta levegő és a jó minőségű füvek ideális körülményeket biztosítanak a kancák vemhessége idején, valamint a csikók felneveléséhez. Ezek a lovak nagyon ritkán betegszenek meg, hiszen ez a tartásmód igen közel áll a ló természetes életkörülményeihez.

 

 

 

A legelő
A jó legelőn különböző, kitűnő minőségű fűfélék találhatók, melyek megfelelő mennyiségű füvet kapnak, így nyáron sem égnek ki. A legelőn árnyék is található alovak számára, és természetesen a friss víz sem hiányozhat.

 

 

Saját gépelés
Forrás: Erdélyi Magdolna - LOVAK
©Lódobogás