Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A kötőfék felhelyezése, száron vezetés

 

A kötőfék felhelyezése körülbelül úgy zajlik, mint a kantáré, annyival egyszerűbb a helyzet, hogy itt nem kell a zablát a szájába illesztened, és a szárra sem kell figyelned, hogy ne akadjon bele valamibe. Azzal kezdd, hogy megvizsgálod a kötőféket; nézd meg pontosan, hol kell felhúznod az orrára, és az sem árt, ha megbizonyosodsz, hogy nincs kifordítva. Ezután lépj határozottan a ló bal oldalához, a jobb kezeddel a feje alatt átnyúlva fogd meg az orrát, és a másik, szabad kezeddel húzd fel az orrára a kötőféket. Ezután a tarkószíjat húzd át a fülein, esetleg igazgasd el a sörényét, hogy ne zavarja, és csatold be a torka alatti szíjat. 
A kötőféket feltetted, de ezt általában nem ok nélkül szokták csinálni, hanem egy cél is van; a lovat valahová vezetni akarod, és az nem mindegy, hogy ezt hogyan teszed.

Szükséged lesz hozzá egy vezetőszárra. Ez egy erős kötél, aminek a végén úgynevezett karabíner van. Több féle létezik belőle, van olyan, aminek egy részét lefelé kell húznod ahoz, hogy kicsatold, van a hegymászókéhoz hasonlatos, és még sokféle más megoldás, de igazából a lényege mindegyiknek ugyan az, hogy jó erős legyen, de veszély esetén könnyen, egy mozdulattal ki lehessen csatolni, nehogy a ló beleakadjon a lógó vezetőszárba. A karabínert csatold be a kötőfék karikájába, ami a torokszíj mentén van alul, és állj a ló bal oldalára. Magabiztosan indulj el, úgy, hogy a vezetőszárat a jobb kezeddel a fejéhez közel fogod, a lelógó végét pedig a bal kezedben viszed. Ez azért praktikus, mert ha esetleg megugrik, a jobb kezeddel elengedheted, így nem ránt el, de a bal kezedben tartott szár miatt nem tud elvágtázni.

Elméletileg a lovad könnyedén fog menni melletted, mert a legtöbb paci már megszokta a száron vezetést, de néha felmerül olyan probléma, hogy túl gyorsan megy, szinte vonszol téged, vagy esetleg neked kell húznod őt, mert meg sem akar mozdulni. Ha rohan, próbáld meg erőteljesen visszahúzni, de ha ez sem segít, fogj egy pálcát, a vezetőszárat tartsd a jobb kezedben, a pálcát pedig emeld körülbelül a szügye magasságáig, pont előtte. Ha ezután is húz, egy kicsit emeld feljebb, addig míg meg nem nyugszik. Ha szükséges, állj meg, és várj egy kicsit. (A pálcás-módszert semmiképpen se alkalmazd olyan lovon, aki "pálcaiszonyos", mert megugorhat tőle.)

 

 

Ha nagyon lassan megy, szinte húzatja magát, próbáld meg, hogy nem  a szár tövénél fogod, hanem sokkal lentebb, és előrébb mész, mint ő. Ez persze nem azt jelenti, hogy állj be elé, maradj a bal oldalán. A legtöbb ló erre már elindul.
 

 

Az egésznek igazából az lenne a lényege, hogy ne hagyd magad húzni, és ne neked kelljen vonszolnod a pacidat. A cél az, hogy egymás mellett, magabiztosan tudjatok menni, akkor is, ha ez egy kis gyakorlást igényel.
 

Saját írás
©Lódobogás